Forum

Yönetmenlik Nasıl Y...

Bildirimler
Tümünü temizle

Yönetmenlik Nasıl Yapılır?

0 Gönderiler
1 Üyeler
0 Reactions
878 Görüntüleme
0
Konu başlatıcı

Yönetmenlik Nasıl Yapılır?

Yönetmenlik, adı üzerinde bir durumu ya da kişileri yönetmek, idare etmektir aslında. Sinema Yönetmenliği için Türk Dil Kurumu’nun tanımına bakarsak, oyuncuların rollerini dağıtan, oyunu düzenleyerek yorum, metin, dekor ve müzik gibi ögeler arasında birlik sağlamaya çalışan kimsedir. Sinema yönetmenliği, bilgi ve yeteneğin harmanlandığı; deneyim, sabır, birikim, azim isteyen bir meslektir. Yönetmek olmak birden bire gerçekleşmiyor tabi. Önce film setinde, set asistanlığı, prodüksiyon amirliği ya da yardımcıları gibi aşamalardan geçerek iyice tecrübe sahibi olmak gerekiyor. Bunun yanı sıra bir yönetmenin kamerayı da iyi ve doğru kullanması şarttır.

İyi bir yönetmek olmak için sadece tecrübe de yetmez elbette, bunun yanı sıra, öncelik olarak sinema yönetmenliği bölümü eğitimini de alınması gereklidir. Ayrıca eğitim aşamasında kendi imkanlarınızla kısa metrajlı filmler de çekebilir ve yönetmenlik konusunda yavaş yavaş tecrübe sahibi olabilirsiniz de. Bir sinema yönetmeni ışık, ses, renk gibi teknik konuları da oldukça bilgi sahibi olmalı ve arada filmin kurgusuna da el atabilmelidir.

Yönetmende olmazsa olmaz özelliklerden biri de özgüven fazlalığıdır. Küçük dağları ben yarattım edasına bürünmeli oyuncuların ve set çalışanlarının üzerinde otoritesini sağlam temellere oturtmalıdır. Kendi yönettiği filmlerden ziyade başka yönetmenlerin filmlerini de izlemeli fikirler çıkarmalıdır. Ben oldum dememeli daima kendini geliştirmelidir ki daha başarılı filmlere imza atabilsin. Yönetmen dediğin yerel kalmadan, küresel olmayı başarabilmelidir. Yine sinemada yönetmenlik olgusunu başarabilmenin diğer bir unsuru da bol bol okumak. Okumak dedikse yalnızca kitap değil tabi ki; dergi, gazete, mizah dergileri hatta ilgisini çekmese de çok daha farklı alanlara hitap eden dergiler bile okumak gereklidir. Çünkü her yönden insanın ufkunun genişlemesi çok önemlidir bu meslek için. Resim sergileri, çeşitli sanatsal aktivitelerin olduğu sergileri de gezmelidir. Çünkü görsellikte bir nevi zihinde yaratıcılığı geliştirmektedir.

Yönetmenler yaratıcı kişilerdir sinema için, yani o özelliğe bir şekilde sahiptirler. Yönetmen ele alacağı senaryo üzerinde önce bir çalışma yapar ve o senaryoyu çekilebilir haline getirdikten sonra, bir yapımcı bulur ya da yapımcı yönetmeni bulur akabinde meydana gelen bu projenin bütçelendirilmesi yapılır. Bütçe yapımından sonra bu projede hangi oyuncuların oynayacağı ve kimlere başrol verileceği yapımcıyla birlikte seçilir. Proje oyunculara dağıtılır oyuncular senaryoyu okur ve artık provalar başlar. Araştırma yapmak, izin almak, kostümleri hazırlamak için set ekibi de kurulur. Daha sonrasında sanat grubu oluşturulur ve kameraman ve müzik ekibiyle birlikte tamamen bütün haline gelir artık ekip. Tabi ekibin başında sinema yönetmeni vardır. Her şey tamam olduktan sonra estetik hazırlıklarla son nokta konulur ve çekim öncesi planı yapılır. Genellikle başlama kararı alındıktan, ortalama 2 veya 6 ay sonra film çekilmeye başlanır. Bu zaman zarfında ise kostüm seçimleri, dekor hazırlıkları, oyuncu provaları ve senaryoda da haliyle bazı değişiklikler yapılır ve dağıtımcı anlaşmaları yapılarak çekimlere başlanır. Çekim süresi de 2 veya 4, hatta 8 hafta bile sürebilir yani bu durum senaryonun zorluğuna göre değişmektedir.

Bazı yönetmenler, yönettiği filmin senaryosunu da yazabilir. Yani hem yazar, hem yönetir. Bu duruma örnek çok fazla yönetmen vardır. Burada önemli olan sadece sinema, dizi, film, belgesel çekebilmek değildir önemli olan meydana getirdiğiniz, bin bir çaba ile emek sarf ettiğiniz o filmlerin, dizilerin ve ya belgeselin vs kalıcı olması ses getirmesi hatta ödüle bile layık görülmesidir. İşte bütün bunlar olursa başarıyı yakalamışsınız demektir. Yalnızca Sinema yönetmeni olmak değil de başarılı bir yönetmen olmaktır mühim olan.

Görüldüğü gibi sinema yönetmeni olabilmek için sanatsal, görsel, zihinsel, tekniksel ve sair bir çok konuda, hem fikir hem de tecrübe sahibi olmak gerekir. Kısaca yönetmenlik işi çok amaçlı insan olmayı gerektirir.

Paylaş: